Geert Maris

docent GITAAR
Scroll naar beneden voor een overzicht van de beschikbare lesuren.
 
* Uit welke activiteiten bestaat jouw muziekcarrière?
Als songschrijver: tussen 2002 en 2010 vijf albums uitgebracht onder de noemer Nona Mez met een 15-tal singles op nationale radiostations. Met een eigen platenlabel ook, destijds nog als pionier van de Do It Yourself-aanpak in een tijdperk vóór Myspace-Youtube-Facebook bestonden.
Daar hoorde ook een eigen bescheiden opnamestudio bij waar destijds ook tal van anderen kwamen opnemen; ook wat grotere namen voor ze potten begonnen breken (oa Milow, Tom Helsen, Customs). Ik neem zelf al 20 jaar muziek op; van 4-track analoog overheen 24-sporen studio tot heden ten dage op laptop.
Live mogen samen spelen en/of opnemen met een hoop mensen uit de entourages van Milow, Tom Helsen, Zornik, Zita Swoon, Admiral Freebee, Steven De Bruyn, Customs, ...
De laatste jaren voornamelijk les geven - bij Noise Gate maar ook Het Depot in Leuven met aansluitend band coaching, samenspel en workshops.
Ik ben in 2007 min of meer toevallig beginnen lesgeven en daar gaandeweg erg veel van gaan houden, m'n draai in vinden en vervolgens uitbreiden.
 
* Wat vind je je meest geslaagde muzikale verwezenlijking(en) tot nog toe?
Sinds 2002 zelfstandige als muzikant in hoofdberoep waarbij alle activiteiten zowat het hele spectrum van muziek (hebben) beslaan: songs schrijven, live spelen, muziekproductie, eigen muziekuitgeverij, arrangeren, les geven, coachen van nieuw talent, hier en daar in jury's van muziekwedstrijden zitten.
En ook wel: een paar songs op verzamelcd's van oa nationale radiostations en in televisieprogramma's.
 
* Wie zijn je muzikale helden en waarom? Wat zijn je favoriete platen allertijden?
Wellicht teveel om op te noemen. Rode draad zijn meester-songschrijvers en/of instrumentalisten die alle ballast kunnen elimineren tot enkel de essentie overblijft.
Favoriete albums: oa 'Nebraska' van Bruce Springsteen, 'Songs of Leonard Cohen' van Leonard Cohen, 'Unknown Pleasures' van Joy Division, 'Gentlemen' van Afghan Whigs, 'Kind of Blue' van Miles Davis, 'Transformer' van Lou Reed, 'Woodface' van Crowded House, 'August and everything after' van Counting Crows, 'Heartbreaker' van Ryan Adams etc.
 
* Welk muziekgenre sluit het nauwst aan bij je persoonlijkheid?
Alle muziek boeit mij, ook genres waar ik zelf verder vanaf sta en ik probeer ook overal wat uit op steken; van mariachi tot death metal.
Ik zet thuis en in de auto het meest van al jazz op. Wellicht de enige muziek die ik bij het beluisteren niet zelf probeer te ontleden. Ook wel uit nostalgie wegens zelf een tijdje gestudeerd maar nooit naar genoegen uitgediept wegens een universum op zich.
 
* Welke instrumenten speel je of wil je nog graag leren spelen?
Gitaar als hoofdinstrument, en naast zingen ook verdienstelijk basgitaar en piano. Ik had graag trompet kunnen spelen, maar er zijn ook maar zoveel uren in één dag.
 
* Heb je nog muzikale ambities voor de komende jaren?
Verschillende. Oa producen van, en/of arrangeren, voor anderen.
 
* Wat hebben al die jaren in de muziek je voorlopig geleerd als mens?
Nederig blijven. Dat het loont om voluit voor iets te durven kiezen. Dat een talent in hoofdzaak dient om iets aan de wereld terug te geven. Dat alles mogelijk is mits de nodige toewijding; ik heb en route van dichtbij enkele mensen - gewapend met enkel een droom, talent en het nodige geluk op het juiste moment - veel succes zien te beurt vallen.
 
* Wat wil je je leerlingen bijbrengen? Wat is voor jou belangrijk in je lessen?
Dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Ik probeer zelf – na plusminus drie decennia muziek spelen – nog steeds opnieuw bij te leren over muziek.
Dat elke vaardigheid ontwikkelen de nodige inspanning vergt. En toch: dat zelf tot muziek komen dichterbij en laagdrempeliger kan zijn dan sommige mensen vermoeden.
Met instappers/beginners: met zoveel mogelijk spelplezier toch rasse schreden proberen maken, op ieder z'n maat.
Met gevorderden: met zoveel mogelijk spelplezier het huidige glazen plafond doorbreken en zelf de eigen leercurve leren boosten.
Specifieker, wat betreft gevorderden: fingerpicking en andere slaghandtechnieken, complementair spelen, ear training-methodes, functionele harmonie, alles over akkoorden, je muzikaliteit verder aanscherpen, of een snelcursus notenleer ... voor elk wat wils, op ieder z’n maat en over de muziekstijlen heen.

Geen cursussen gevonden