Machiel Heremans

Docent GITAAR.

* Bij welke groepen speel je / heb je gespeeld, of met welke groepen heb je ooit al muzikaal samengewerkt, live en/of in de studio?
Abstract INC., YARN, No Wasabi, HEREMANS/SENSMEIER, FAREN.

Voor mij is muziek een vorm van expressie, op die manier heeft het een zeer belangrijke plek in mijn leven. Maar bovenal is muziek super fijn om mee bezig te zijn en krijg ik er veel energie van terug.

Luisteren, bestuderen en studeren, componeren, repeteren, optreden, opnemen, jammen, praten (over muziek),…

*Wat zijn je favoriete platen allertijden?
Miles Davis – The complete concert
The Brian Blade fellowship band – perceptual
Jim Black – Alasnoaxis
Kenny Wheeler – Angel Song
Paul Motian – On Broadway
Bill Withers – Menagerie

John Scofield, Bill Frisell, Reinier Baas, Ambrose Akinmusire, Keiji Haino , Shai Meastro.

Op jonge leeftijd had ik het virus al te pakken. Er waren bij ons thuis altijd instrumenten aanwezig en in mijn familie werd veel muziek gespeeld. Ik ben dan ook vanaf het moment het kon begonnen met muzieklessen en sindsdien is het nooit meer gestopt.

Alle muzikanten met eigen persoonlijkheid in hun spelen en een sterke visie bij wat ze doen zijn helden!

* Met welke muzikanten zou je een supergroep samenstellen?
Moest ik een supergroep samenstellen vrees ik dat dat band uit een hondertal muzikanten of meer zal bestaan. Er zijn zo veel super goede muzikanten waar ik graag mee zou samen spelen!

Beide!

* Wat vind je je meest geslaagde muzikale verwezenlijking(en) tot nog toe?
De balans die ik de laatste jaren gevonden heb tussen het componeren en het optreden (met deze composities) is mijn meest geslaagde verwezelijking. Hier haal ik zeer veel voldoening uit.

* Welk gegeven, wat of wie kan je nog verrassen, na al die jaren in de muziek?
Dat muziek een onuitputtelijke bron is van verbazing. Zelf in nummers die je al 100 keer gehoord heb kan je nog nieuwe dingen ontdekken.

* Welk muziekgenre sluit het nauwst aan bij je persoonlijkheid?
Hoe langer ik muziek speel hoe minder ik in genres over muziek denk. Als ik het dan toch zou benoemen zou ik Jazz zeggen, omdat ik enorm hou van improvisatie in muziek!

* Welke instrumenten speel je of wil je nog graag leren spelen?
Naast gitaar kan ik ook een klein beetje piano spelen, maar het instrument dat ik het liefst nog zou leren is zeker en vast drum.

Ik wil vooral het plezier dat ik nu heb met muziek spelen behouden, en verder veel mogelijk kunnen spelen met de muziek die ik zelf schrijf en alle andere fijne muziek dat op mijn pad komt. Als ik dat kan volhouden zal ik al een heel gelukkig persoon zijn.

Ik wil vooral dat mijn leerlingen plezier hebben, zowel in het spelen en luisteren, als in het studeren van muziek.
Daarbovenop denk ik dat het open staan voor verschillende soorten muziek belangrijk is bij het leren van muziek.

Overzicht lessen

De Kruitfabriek Vilvoorde